Ashwagandha – milyen problémákra van jó hatással?

Szponzorált tartalom

Ashwagandha hatékony gyógyír

Ashwagandha hatékony gyógyír

Az Ashwagandhát különösen a vitalitásra, azaz a test és az elme általános állapotára gyakorolt pozitív hatása miatt értékelik. A withania somnifera fogyasztása ajánlott azoknak, akik erősíteni szeretnék fizikai kondíciójukat, és azoknak is, akiknek az élete megerőltető szellemi munkát, magas koncentrációt és nagy szellemi állóképességet igényel. Az Ashwagandha stresszellenes és stimulálja az agyi receptorokat, ami a növény gyökerében található számos glikovitanolid jelenlétével függ össze.

A kutatók szerint az ashwagandha antidepresszáns hatású is, és az ashwagandha alapú készítmények adagolásának hatása hasonló az imipramin alapú gyógyszerekéhez. Az ashwagandhát azoknak is ajánlják, akik más pszichológiai problémákkal küzdenek, mint például rossz hangulat, depresszió, de olyan betegségekkel is, mint a skizofrénia vagy bipoláris zavar, szorongás és neurózis.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a növény hatékony lehet az Alzheimer-kór kezelésében. Patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az ashwagandha kivonatot kapott állatoknál az agyban a fibrózis kialakulásának folyamata akár 50 százalékkal is lelassult.

Az ashwagandhában található anyagok gátolják a neutropenia (túl kevés fehérvérsejt) kialakulását. A kemoterápiás kezelés alatt álló és egyidejűleg ashwagandha-készítményeket szedő betegek azt állítják, hogy javult az általános közérzetük, és kevésbé fáradtak.

Az ashwagandhát nehézfémeknek kitett embereknek is ajánlják. Az ashwagandha hatása megvédi a májat a mérgező vegyületek káros hatásaitól, és védőgátat biztosít számukra. Az ashwagandhát tartalmazó készítmények hatékonyak az ízületi gyulladás kezelésében és csökkentik a vércukorszintet.

Az ashwagandhát profilaktikusan ajánlott szedni a szervezet immunitásának javítására. Az ashwagandhát tartalmazó teák fogyasztása növeli az úgynevezett NK-sejtek (természetes gyilkosok) aktivitását, azon sejtekét, amelyek a szervezetünkben lévő káros vírusok és baktériumok elpusztításáért felelősek. Az ashwagandhát tartalmazó teát különösen ősszel és télen érdemes fogyasztani, amikor különösen ki vagyunk téve a megfázás és az influenza veszélyének.

Ashwagandha meddőség esetén

Az Ashwagandha hatékony gyógyír lehet a férfiak meddőségének leküzdésében. Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha alapú készítményeket fogyasztó férfiaknál javulást tapasztaltak a spermiumok minőségében és a spermiumok mozgékonysági szintjében.

Az ashwagandhát rákellenes tulajdonságai miatt is vizsgálták. Az elvégzett kutatások szerint a növény zöld részében található withanolidok gátló hatással lehetnek bizonyos rákos megbetegedések növekedésére: mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák. Ezenkívül az ashwagandha hatékony eszköz a betegek támogatására a kemoterápia során.

Ashwagandha – ellenjavallatok

Sajnos az ashwagandha alapú készítmények fogyasztásának számos ellenjavallata van. Az ashwagandhát nem szabad szedni:

– Terhes és szoptató nőknek;

– Nyugtatókat, altatókat, antiepileptikumokat és egyes fájdalomcsillapítókat szedőknek; a kölcsönhatás veszélye például a klonazepám vagy a diazepám hatóanyagú gyógyszerekre vonatkozik.

– Gyermekek

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.